Pierwsze kroki w kuchni

 

Tutaj trzy akapity bez obrazków. Aby na początku było łatwiej. 


Ćwiczenie 1 - wyrównanie pierwszego akapitu na 4 sposoby - do lewej, do prawej, na środku i obustronnie
Ćwiczenie 2 - pogrubić słowo quisque
Ćwiczenie 3 - połączyć akapit 1 z 2 (przez usunięcie pustego miejsca)
Ćwiczenie 4 - tytuł na górze wyrównać do lewej, dać odstęp od lewej (wcięcie) i po zaznaczeniu zamienić styl paragraf na heading2
Ćwiczenie 5 - Pierwsze zdanie 3 akapitu zrobić na fioletowo i odłączyć od akapitu (za pomocą Enter, stojąc za kropką pierwszego zdania)

miłej zabawy ! 


testmalyLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec varius aliquam odio sit amet ullamcorper. Quisque justo mi, venenatis sit amet sem quis, laoreet malesuada sapien. Suspendisse ultrices scelerisque sodales. Nullam sagittis tellus arcu, non dictum nisl faucibus ac. Morbi non consequat ante. Donec sollicitudin, lectus non egestas porttitor, turpis nisi scelerisque lacus, in semper diam diam dictum est.Duis rutrum justo sed eros aliquet porttitor. Fusce non ultrices mi, aliquet blandit elit. Integer vitae ipsum a metus accumsan efficitur. Proin nisi arcu, scelerisque vel velit commodo, ornare consectetur ex. Nunc id dolor augue.

Praesent dui nisi, efficitur vel consequat vel, lacinia vel purus. Nulla hendrerit ac dolor ut fermentum. Quisque at metus tristique, ultrices risus quis, dictum sapien. Maecenas eget arcu sit amet arcu porttitor porta eu nec purus. Quisque tempor, augue vel tincidunt gravida, velit sapien accumsan odio, vitae dapibus nunc ex id sem. Sed ac commodo augue, vel sollicitudin elit. Etiam ornare arcu at orci pulvinar tempus. Integer consectetur posuere vehicula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Morbi nec quam quis eros tempor tempor a sagittis sapien. Nullam eu neque non nunc luctus dapibus eget quis metus. Vestibulum semper rutrum magna. Fusce scelerisque in ipsum id suscipit.


Phasellus egestas tempor elit sed volutpat. Maecenas molestie, risus nec porttitor condimentum, libero nisi aliquam turpis, non accumsan lorem orci quis tortor. Cras aliquam nibh at neque pulvinar feugiat. In nec ultricies nisl, et dictum erat. Nunc tincidunt tincidunt odio, ac mollis dui efficitur eget. Ut varius purus quis turpis auctor rutrum id eget elit. Morbi tempus ex a placerat aliquet. Maecenas dictum ante nec dui sodales sagittis. Donec et lectus odio. Ut eros dolor, convallis ac augue eu, accumsan porta elit. Phasellus scelerisque purus imperdiet ultricies cursus. Morbi elementum dapibus sapien, sit amet gravida mi maximus vel. Integer congue diam mauris, egestas feugiat quam aliquet vel. Phasellus vitae laoreet tellus, id pulvinar nibh.

 



Szkoła gotowania "jemy na tarasie" zaprasza grupy szkolne na warsztaty kulinarne.

IMG 8862Program "Pierwsze kroki w kuchni" to nasz konsekwentnie zbudowany kurs kulinarny przeznaczony dla młodzieży szkół średnich. Zakłada zdobycie podstawowych umiejętności gotowania w ciągu tygodnia oraz nienachalne wprowadzenie w tematykę zasad rozsądnego żywienia.
Proponujemy 5-ciodniowe warsztaty odbywające się w cyklu "szkolnym", od poniedziałku do piątku, w godz. 9-14.30, w miejscu dającym dodatkowo oddech i możliwość odpoczynku.
Nasza nowo powstała kuchnia znajduje się w południowej części Warszawy (Wilanów), w bliskim sąsiedztwie Wisły. Otoczona jest dużym ogrodem, z hamakami, leżakami i miejscem na ognisko.

Program przewiduje:
- zdobycie praktycznych umiejętności kulinarnych z wplecioną informacją dotyczącą zasad "przyjaznego" odżywiania
- wzrost poczucia sprawności i niezależności w przestrzeni życia codziennego
- grupowe doświadczenie integracyjne
- odpoczynek i rekreację
Sądzimy, że w warunkach stechnologizowanego życia miejskiego 5 dni spędzonych u nas może być bardzo wartościowo wykorzystanym czasem.

przerywnik 01

Wypracowany przez nas program kulinarny przewiduje przygotowanie trzech posiłków (w kilku wersjach) dziennie, wg. aktualnego dziś schematu: śniadanie, lunch, obiad.
Praca prowadzącego zajęcia kucharza składać się będzie z prezentacji połączonej każdorazowo z mini wykładem (wprowadzeniem).
IMG 8973Uczestnicy warsztatów sami wykonają wszystkie czynności, by następnie przekonać się jak smakują im przygotowane przez nich posiłki.
Dobór potraw i dań w cyklu 4-ech pierwszych dni pomyślany jest tak by przejść przez wszystkie działy kuchennej technologii oraz przez możliwie najszerszą gamę produktów, których używamy na co dzień.
Program 5-tego dnia będzie efektem życzeń i zapotrzebowania uczestników.

Zasadniczo jesteśmy przygotowani na nowicjuszy, których chcemy zaciekawić oraz oswoić z kuchnią i gotowaniem.
Kluczowe wydaje się przełamanie strachu (oporu) przed nieznanymi czynnościmi. W praktyce dokonuje się ono bardzo szybko. Równie szybko następuje przyrost umiejętności co jest zawsze bardzo miłą i gratyfikującą niespodzianką.
Gwarantujemy, że po naszych 5-ciodniowych warsztatach uczestnicy, którzy wezmą w nich udział z zaangażowaniem, będą w stanie w oparciu o wybrane "przepisy" ugotować niemal wszystko. (Przepisy potraw przyrządzanych na warsztatach otrzymają w prezencie).
Gwarantujemy też, że wyjadą stąd każdego popołudnia solidnie najedzeni.

przerywnik 01

na tarasie2Organizacja warsztatów jest nader prosta.
Dysponujemy salą z 18-ma stanowiskami do przyrządzania potraw i gotowania oraz odpowiednio dużymi stołami - wewnątrz i na tarasie.

Grupa
nie powinna być liczniejsza niż 18 osób, może natomiast być mniejsza.
Oczekujemy obecności jednej osoby dorosłej - nauczyciela bądź rodzica - która będzie reprezentować placówkę z którą zawarliśmy umowę.

Zajęcia odbywać się będą w godzinach 9-14.30 w cyklu tygodniowym, od poniedziałku do piątku.
Studio "jemy na tarasie" mieści się w Warszawie przy ulicy Bruzdowej 22c (Kępa Zawadowska) w budynku należącym do Niepublicznego Przedszkola, prowadzonego od 12 lat przez Elżbietę Wojnowską - psychologa, pedagoga i właściciela obiektu.

Elżbieta Wojnowska, właściciel studia, jest odpowiedzialna za wywiązanie się z zawartej Umowy, a w szczególności za pedagogiczny aspekt prowadzonych warsztatów.
Naszym kucharzem jest Marcin Wygocki, wieloletni szef kuchni, promotor świadomego odżywiania i życia w harmonii z przyrodą.
Wszelkie koszty związane z organizacją warsztatów oraz zakupem niezbędnych produktów żywnościowych obciążają w 100% szkołę gotowania.

przerywnik 01

 

Koszt 5-ciodniowych warsztatów to 450 PLN od każdego z uczestników.
Opiekun pragnący wziąć udział w zajęciach nie wnosi opłaty.
Pierwsze wiosenne kursy rozpoczną się po Wielkanocy i będą warsztatami pilotażowymi. W związku z tym ich cena będzie niższa o 50%.

Proponujemy Państwu warsztaty w wyjątkowej cenie 225 PLN od osoby w terminach:

24 - 28   kwiecień 
8 - 12   maj
15 - 19   maj
22 - 26   maj
29 maj - 2 czerwiec
5 - 9   czerwiec


Rozpoczynamy też zapisy na warsztaty powakacyjne w cenie standardowej - 450 PLN od osoby w terminach: 

IMG 8831
4 - 8   wrzesień
11 - 15   wrzesień
18 - 22   wrzesień
25 - 29   wrzesień
2 - 6   październik
9 - 13   październik
16 - 20   październik
23 - 27   październik
6 - 10   listopad
13 - 17   listopad
20 - 24   listopad
27 listopad - 1 grudzień
4 - 8   grudzień
11 - 15   grudzień

 

 

przerywnik 01


IMG 9101Jesteśmy pierwszą w Warszawie szkołą gotowania, która oferuje zwarty i konsekwentny program nauki gotowania dla młodzieży.
Sądzimy, że wartość proponowanych przez nas umiejętności jest wysoka: czyni nas samodzielniejszymi, zaradniejszymi, bardziej świadomymi. Gotowanie pozwala żyć oszczędniej, buduje lepszą jakość życia i zwyczajnie cieszy.
Liczymy na nawiązanie stałych i satysfakcjonujących relacji ze szkołami, które zainteresują się naszą ofertą.
Miejsce, do którego Państwa zapraszamy ma dużo urody, a sala z tarasem i ogrodem nadają się do organizacji oryginalnych spotkań, do czego również zachęcamy.


Serdecznie zapraszam - ELŻBIETA WOJNOWSKA


Kontakt : WOJCIECH CHMIELEWSKI - koordynator
607 560 331
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.jemynatarasie.pl